spalanie ojeju w 1.6 MPI lpg jest normą???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ejko
    Ambiente
    • 2014
    • 222
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam Was.

No to zrobiłem parę testów. Mianowicie 4x w ciągu 6 dni pokonałem trasę Gorzów -> Rybnik.
    Odczucie mam takie sobie, gdyż leję dobry olej, który troszkę kosztuje (Liqui Moly Synthoil High Tec 5W40). Przy prędkości 120-140km/h "trochę" go łyka. Po trasie tam i z powrotem dolałem ok 600mm (używałem litrowego wyskalowanego naczynia).

Zastanawiam się by przejść na dobrą ale troszkę tańszą oliwę bo lanie tej nie do końca mnie satysfakcjonuje.

Dodam jeszcze że na mieście i na normalnej trasie do 110km/h nie zauważam zużycia zbytniego oleju niż jest to na Eskach i Autostradach. A ciągnąć się tak że przy wyprzedzaniu mrugają to mnie trafia.

Ogólnie zadowolony jestem z auta, czyt. żona i tak by mi nie pozwoliła go sprzedać.

Jednak chcę się udać do mechanika by sprawdzić kompresję i inne pierdy które mi dopowie.

Przebieg auta na dzień dzisiejszy to 110kkm.
    Pozdrawiam
    Marcin Szarejko
    Skoda Octavia II, 2011, MPI, PB/LPG

Komentarz

• naver
      Elegance
      • 2015
      • 784
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

W dwie strony wychodzi jakieś 900 km, i po tych 900 km dolewasz 600ml?

Ja teraz przeszedłem na mobila 0w40 i też mam wrażenie, że ma większy apetyt na ten olej, ale mam też kiepskie warunki do tego sprawdzenia, bo wszystkie ulice w okolicy gdzie mogę zaparkować są z delikatnym nachyleniem, więc olej w misce nie leży równo.

Wcześniej miałem Castrola Edge 5w40 to na 10k między roczną wymianą dolałem kolo 700 ml. Ze 3 tysiące pewnie były wbite z tego na autostradzie.

Mobila czuje, że łyknie więcej. Chyba zaleje resztę co mi została z wymiany, będzie blisko max więc wtedy będę miał jakiś pogląd.

Natomiast, taka jest specyfika tego silnika, że będzie łykał na autostradzie. Jeśli w mieście nie bierze, to wiele na to nie poradzisz. Jeśłi w mieście będzie brać to trzeba pomyśleć o ewentualnym remoncie, ale to za niski przebieg wg mnie.. ewentualnie zmienić oliwę i zobaczyć czy apetyt będzie porównywalny.
      Moje 1.6 MPI BSE

Komentarz

• ejko
        Ambiente
        • 2014
        • 222
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

naver, jeżeli ktoś zbytnio nie klei dokładnie mechaniki jak ja to niewiele zdziała. Mogę kombinować i czytać fora internetowe. Niby przebieg nie był modyfikowany bo miał wpisy w serwisie odpowiednio i kupiłem go z przebiegiem 59kkm.

Liqui Moly wg mnie jest mega drogi a mówili mi cały czas że to bardzo dobra oliwa. Liczyłem że może mniej weźmie albo nie weźmie.

Jak kiedyś pisałem w mojej "babci" Toyocie Corolli e11 z przebiegiem 289kkm zero pobrać oleju. Od wymiany do wymiany. Dodam że tam leję Castrola Magnatec 10w40. Nie chcę już tam zmieniać oliwy i kombinować. Płukanek nie będę robił bo przy tym przebiegu mogę tylko coś spiep....

Ogólnie Skoda jest ok, tylko żeby zobaczyć co jest nie tak.
        Sprawdzę kompresję silnika i zapytam się mechanika co poradzić. Choć jak z pół roku temu pytałem to mówi że to norma i żebym nie szukał. Ale jednak chyba będę chciał się dowiedzieć.
        Pozdrawiam
        Marcin Szarejko

Komentarz

• naver
          Elegance
          • 2015
          • 784
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Bo to norma. Wynika z wysokich obrotów i krótkiej skrzyni. Są egzemplarze, które mało piją, ale są i takie, które wezmą więcej niż Twoja.

Brak 6go biegu niestety robi swoją robotę.

LM swoje kosztuje, ale mój Mobil jest tańszy tylko o jakieś 20 PLN, więc też sporo. Ja na razie testuje, jeśli będzie mi go dużo ubywać to jeszcze po sprawdzam jak się silnik będzie pocił, bo uszczelka pod klawiaturą mi chyba przepuszczała Castrola (mam małe zapocenia) - a jak tu nie będzie tragedii to będę kombinował z innymi oliwami. Na razie nie podnoszę alarmu bo za krótko jeżdżę. Dopiero kolo 600 km, ale mam wrażenie, że z bagnetu już uciekło.
          Moje 1.6 MPI BSE

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Zalej Shella Helix Ultra 5W40 (spelnia potrzebna Ci norme 502.00) i przestan sie martwic olejem. Tani, jak go wypali to mozna dolac.

Zrobienie uszczelniaczy i pierscieni bedzie kosztowac tyle, ze starczy na lekko liczac 100l oleju :roll:

Tak mi to kiedys, ktos tu napisal w watku olejowym z podobnym zuzyciem w V6, ktore lubia olej.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• aronus
              Rider
              • 2008
              • 643
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ejko jestem tego samego zdania co Microsoft. Też kiedyś jeździłem na Liqu Moly High Tech 5w40 i powiem szczerze jakiś magicznych właściwości tego oleju nie zauważyłem. Teraz jeżdżę na Shell Shelix Ultra 5W40 a to dlatego, że rocznie robię 10-12 tys. km i po takim przebiegu żal było mi wylewać tak drogi olej jak LM. Jak Ci auto nie pali oleju poza autostradami to nie kombinuj. Mechanik za sprawdzenie kompresji i takie tam też weźmie kasę a jak masz auto z pewnym przebiegiem i go nie katowałeś to raczej nie ma opcji, żeby ten silnik przy Twoim przebiegu był zajechany. U mnie silnik praktycznie nie bierze oleju w cale niezależnie na jakim oleju jeżdżę z tym, że praktycznie nie jeżdżę po autostradach.

Komentarz

• ejko
                Ambiente
                • 2014
                • 222
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Maicroft, aronus, wszystko ok, ale kurde to jest rok 2011, przebieg 110kkm i takie cyrki ? No nie chce mi się jeździć 90-100km/h na trasach. Toż to wolniej niż ciężarówki.

Kupując auto aż tak głęboko się nie doszukiwałem takich cyrków. Skala obrotów jest 8tys w tym aucie więc wydawało mi się że 4tys to nie dużo na trasie.
                Pozdrawiam
                Marcin Szarejko

Komentarz

• czernobyl
                  L&K
                  • 2008
                  • 1276
                  • Octavia III (5E3)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                  Z
                  Zrobienie uszczelniaczy i pierscieni bedzie kosztowac tyle, ze starczy na lekko liczac 100l oleju :roll:
                  ja dałem w BFQ za ww. robotę coś koło 2k, czyli będzie "tylko" 180L bardzo taniego oleju albo odpowiednio mniej lepszych to i nawet poniżej 100L, o ile ktoś ma fantazję na stacjach olej na dolewki kupować
                  za to bez remontu przy spożyciu ~3L na 10k, po przejechaniu 12k i dolewkach mam prawie cały nowy olej :lol:

ps. pakowanie droższego oleju mija się z celem MZ - zaliczam drugą zmianę na mannolu 5w50 i jest tak nie gorzej albo i lepiej niż na droższych - aż się sam zdziwiłem, bo ostatnio olejarkę zobaczyłem (dopiero) po ~5000 km od zmiany, pomimo większej ilości latania po autostradach (tempomat - 140kmh/4400rpm constans)
                  za 5k na testy wpada specol 5w40 gold - 55PLN/4L

Komentarz

• KamilSOIIFL
                    Drive
                    • 2016
                    • 48
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

ja kupiłem jednak Mobile 1 0W40 New Life jak radziliście i też będzie śmigał ;]
                    KamilSOIIFL KR

Obecnie: Skoda Octavia II FL 1.6 MPI BSE
                    Skoda Fabia Sedan 1.4 16V 2006
                    Była: Skoda Felicja Combi 1.3 1997102 KM 2011

Komentarz

• naver
                      Elegance
                      • 2015
                      • 784
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Daj znać jakie ewentualnie będziesz miał na nim spożycie :wink:
                      Moje 1.6 MPI BSE

Komentarz

• czernobyl
                        L&K
                        • 2008
                        • 1276
                        • Octavia III (5E3)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez naver
                        Daj znać jakie ewentualnie będziesz miał na nim spożycie :wink:
                        zgaduję, że takie samo jak przy użyciu innych olejów :diabelski_usmiech

Komentarz

• naver
                          Elegance
                          • 2015
                          • 784
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

No ja osobiście mam wrażenie, że castrola 5w ubywało mniej niż obecnego 0w, ale dam znać jak przeklepię więcej kilometrów.
                          Moje 1.6 MPI BSE

Komentarz

• sew1981
                            RS
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2009
                            • 10917
                            • Fiat

wystarczy, że uszczelniacze zaworowe trochę popuszczają i już będzie na autobahnie szybciej znikał...mi też w renówce trochę podpali oleju, jak po trasie pojeżdzę. tak litr/5-6 tkm potrafi siorbnąć, ale nie oszczędzam gazu :P . 5 biegów, wysokie obroty i trochę siorbnąć może każda benzynka. Przechodze niebawem na 5w/50 zamiast 5w/40. Nawet stosowałem xado rewitalizant, nic nie dało w sumie. Myślę, że to natura tych silników i z wiekiem popuszczające/pocące się uszczelniacze trochę.
                            czernobyl, jak wrażenia na 5w/50? mniej palił niż 5w/40?

Komentarz

• czernobyl
                              L&K
                              • 2008
                              • 1276
                              • Octavia III (5E3)
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez sew1981
                              czernobyl, jak wrażenia na 5w/50? mniej palił niż 5w/40?
                              no właśnie tak jak pisałem wyżej - drugie z rzędu zalanie mannol'em 5w50 i "dopiero" po ~5kkm miałem sygnał o niskim poziomie oleju - czyli niby lepiej niż przy poprzednich olejach; ale ocena sumaryczna nadejdzie dopiero przy zlewaniu - tzn. ile w sumie weźmie mi na 10000kkm
                              natomiast neste 5w50, który wlałem rok temu zaczął bardzo źle - po około 2kkm jeżdżenia prawie tylko po mieście miałem już pierwszą dolewkę

Komentarz

• naver
                                Elegance
                                • 2015
                                • 784
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dolewacie wtedy kiedy zapali się kontrolka, czy kontrolujecie stan w międzyczasie?
                                Moje 1.6 MPI BSE

Komentarz

• ejko
                                  Ambiente
                                  • 2014
                                  • 222
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez czernobyl
                                  jeżdżenia prawie tylko po mieście miałem już pierwszą dolewkę
                                  Nigdy nie dolewam bo jest stan taki jak wlałem jeżdżąc po mieście. Tylko na eskach i autostradach głównie mi bierze olej.

Zamieszczone przez naver
                                  Dolewacie wtedy kiedy zapali się kontrolka, czy kontrolujecie stan w międzyczasie?
                                  Co tydzień kontroluję olej w samochodzie. Tak się kiedyś nauczyłem i tak robię. Dużo czasu mi to nie zajmuje a jestem pewien. Ogólnie nigdy w życiu mi się kontrolka nie zapaliła.

A teraz powiem Wam, po powrocie od mojego dawnego mechanika, który wyciągnął mi z bagna Toyotę u którego pytałem się o kompresję, zaczął mi mówić o próbie olejowej itd. aż w końcu pierdyknął mi pytanie: "Na jakim oleju Pan jeździ?". Ja na to że Liqui Moly Synthoil High Tec 5w40. A on na to: "Zalałby Pan dobry olej Castrol Magnatec 5w40". Skończyłem u niego właśnie w tym momencie znajomość bo takie brednie to w ogóle nie mają sensu.
                                  Pozdrawiam
                                  Marcin Szarejko

Komentarz

• naver
                                    Elegance
                                    • 2015
                                    • 784
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Może nawet nie wiedział co to za firma :lol:
                                    Moje 1.6 MPI BSE

Komentarz

• ejko
                                      Ambiente
                                      • 2014
                                      • 222
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

On już walił mi kosztami ile trzeba kasy by wydać na taką naprawę. Kosztorys już był na sucho na ok 3000zł.
                                      Pozdrawiam
                                      Marcin Szarejko

Komentarz

• aronus
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 643
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez ejko
                                        Skończyłem u niego właśnie w tym momencie znajomość bo takie brednie to w ogóle nie mają sensu.
                                        Ja miałem bardzo podobną sytuację z moim gazownikiem, który też robi trochę mechanikę. Jak go zapytałem na jakim oleju jeździ to powiedział mi, że na Magnatecu 5w40. To w żadnej mierze nie zniechęciło mnie do korzystania z jego usług. Ma on dużą wiedzę praktyczna ale może ze względu na wiek nie jest na tyle biegły w internecie, żeby studiować skład olejów, ewentualnie nie chce mu się/nie ma czasu na czytanie u nas na forum 470 stron o olejach do benzyniaków :lol:

Komentarz

• mirekm71
                                          Ambiente
                                          • 2014
                                          • 143

Zuzycie oleju 0,5l na 10tys km, robiac tyle rocznie po 5mies wychodzi 2mm na bagnecie ;-)

Komentarz

• czernobyl
                                            L&K
                                            • 2008
                                            • 1276
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez ejko
                                            Nigdy nie dolewam bo jest stan taki jak wlałem jeżdżąc po mieście. Tylko na eskach i autostradach głównie mi bierze olej.
                                            no właśnie TYLKO i wyłacznie neste 5w50 dał radę wyparować podczas tylko i wyłącznie jazdy miejskiej/podmiejskiej

Zamieszczone przez naver
                                            tylko kiedy zaświeca się olejarka, choć przyznam, że ostatnio, gdy nic się nie świeciło już ponad 4kkm od wymiany, to aż zacząłem podejrzewać, że się czujnik zepsuł :lol:

Komentarz

• dudek_t
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1421

Ejko, odpuść sobie. Nic nowego nie wymyślisz a tylko kasę wydasz. Nie ma opcji żeby przy prędkościach około 140km/h ten silnik nie brał oleju. Obroty prawie 4500/min to bardzo dużo. Musi trochę oleju spalić. Jak jeżdżę spokojnie po mieście to praktycznie nic nie ubywa od wymiany do wymiany. Wystarczy jednak trochę wyższych prędkości i po każdej szybkiej 2000km trasie mam minimum pół bagnetu do uzupełnienia. Ten typ tak ma i choćbyś czary odprawiał to tego nie zmienisz.
                                              Jak Ci szkoda kasy to przejdź na tańszy olej i zapomnij.
                                              PS. Ile ten LM kosztuje że to robi taką różnicę?

Komentarz

• rezon
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 1894
                                                • Volvo
                                                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez dudek_t
                                                Nie ma opcji żeby przy prędkościach około 140km/h ten silnik nie brał oleju
                                                potwierdzam. Wszystkie trzy 1,6MPI, jakimi jeździłem powyżej 120 brały olej. Im szybciej tym więcej. Bez autostrad można było przejechać od wymiany do wymiany bez dolewek.
                                                Zamieszczone przez ejko
                                                kurde to jest rok 2011, przebieg 110kkm i takie cyrki ? No nie chce mi się jeździć 90-100km/h na trasach.
                                                ale pierwsza moja O1 z niemal identycznym silnikiem to był rocznik '98 Panzerwagen wiecznie żywy

Komentarz

• pejo
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 286
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez dudek_t
                                                  Nie ma opcji żeby przy prędkościach około 140km/h ten silnik nie brał oleju
                                                  Są opcje i to nawet dwie. Jedna polega na zmianie przełożeń 5 biegu a druga na wymianie na skrzynię 6-biegową.

Komentarz

• ejko
                                                    Ambiente
                                                    • 2014
                                                    • 222
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dziękuję za te odpowiedzi. W sumie każdą analizuję.
                                                    Ogólnie nieraz mam dość tego samochodu i tych problemów.

Zamieszczone przez pejo
                                                    Są opcje i to nawet dwie. Jedna polega na zmianie przełożeń 5 biegu a druga na wymianie na skrzynię 6-biegową.
                                                    Udało Ci się zamontować 6-biegówkę?
                                                    Pozdrawiam
                                                    Marcin Szarejko

Komentarz

Pracuję...